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Claiborne Bwldmg DCFS is required to initiate an investigation in nonresidential schools when
1201 N 3rd Street a teacher reports suspected child abuse by a caretaker as defined by La.

Baton Rouge LA 70802 Ch. Code art. 603(4)(a). Teachers are mandatory reporters and are required

! to report to law enforcement abuse or neglect by someone other than a

caretaker. A school board may not enact a policy that interferes with a

Dear Dr Brumley' teacher's obligation or ability to contact law enforcement when abuse of a
) : child is suspected.

You requested an opinion of this office regarding: 1) the legality of a school board’s policy
for investigating and reporting allegations of child abuse or neglect; and 2) the obligations
of the Department of Children and Family Services (“DCFS”) to investigate suspected
child abuse or neglect, as defined by La. Ch. Code art 603, in nonresidential schools. The
policy you submitted to our office provides that when a school employee receives
information about child abuse committed by another school employee or volunteer, the
employee shall “notify the appropriate immediate supervisor of the accused individual,
and that supervisor in turn will as soon as reasonably possible, notify the Superintendent
or designee.” The policy affords discretionary authority for the superintendent or school
board’s attorney to “determine what appropriate action the school system may take over
and above the investigation being conducted by the appropriate state agency.”

For the reasons that follow, we determine that the policy you submitted to this office does
not comply with the law and that DCFS is required to initiate an investigation in
nonresidential schools when a teacher reports suspected child abuse by a caretaker as
defined by La. Ch. Code art. 603(4)(a).

Pursuant to La. Ch. Code art. 603(17)(d), teachers are mandatory reporters. As such,
they are required to report to law enforcement abuse or neglect.! Louisiana Children’s
Code Article 603(2)(a) defines abuse, in pertinent part, as follows:

(1) “Abuse” means any one of the following acts which seriously endangers
the physical, mental, or emotional health of the child;

! See La. Ch. Code art. 610(A)(1). Louisiana Children’s Code Article 610(A)(1) also requires teachers to
report to the Department of Children and Family Services when abuse has occurred against a child and the
abuser is believed to be a parent, caretaker, a person dating the parent or caretaker, or a person living in
the same residence as the caretaker.
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(a) The infliction, attempted infliction, or, as a result of inadequate
supervision, the allowance of the infliction or attempted infliction of physical
or mental injury upon the child by a parent or any other person ....

The act of abuse must seriously endanger the physical, mental, or emotional health of the
child. If a teacher believes that the actions of a teacher, school employee, or volunteer
rises to the level of abuse as outlined in La. Ch. Code art. 603(2)(a), then the teacher
must report the act according to La. Ch. Code art 609 using the procedures provided in
La. Ch. Code art 610, or face possible criminal liability under La. R.S. 14:403.

Louisiana Revised Statutes 17:81.7 states:

A. No parish or city school board shall adopt any rule, regulation, or other
policy, formal or informal, which forbids or discourages any teacher or other
school board employee from reporting directly to any appropriate law
enforcement authority any apparent criminal activity by any person
involving, or appearing to involve, controlled dangerous substances, or any
other apparent illegal activity.

B. No parish or city school board shall adopt any rule, regulation, or other
policy, formal or informal, which would have the effect of preventing or
hindering the response of law enforcement officials on school board
property to reports of illegal activity.

The policy you submitted to our office violates La. R.S. 17:81.7. The policy directs
teachers to report abuse by another teacher or school employee to their supervisor who
in turn notifies the superintendent, who then decides upon a course of action. This
contravenes La. Ch. Code art. 609, which requires that a teacher immediately report to
law enforcement abuse by someone other than a caretaker.

Turning to your next question, pursuant to La. Ch. Code art. 610(A)(1), reports of abuse
where the abuser is believed to be a parent or caretaker shall be immediately reported to
DCFS. Dual reporting to both DCFS and the local or state law enforcement agency is
permitted. /d. Louisiana Children’s Code Article 603(4)(a) specifically excludes from the
definition of caretaker an operator or employee of a nonresidential school. Accordingly,
when a teacher suspects and reports abuse of a child by a caretaker, DCFS is required
to investigate. But when the suspected abuse was committed by a teacher or school
employee, DCFS is not required by statute to investigate. If a teacher believes that the
actions of a teacher or school employee rises to the level of abuse as outlined in La. Ch.
Code art. 603(2)(a), then pursuant La. Ch. Code art 610, the teacher must report the act
to law enforcement for investigation.

Considering the foregoing, it is the opinion of this office that DCFS is required to initiate
an investigation in nonresidential schools when a teacher reports suspected child abuse
by a caretaker as defined by La. Ch. Code art. 603(4)(a). Furthermore, teachers are
mandatory reporters and are required to report to law enforcement abuse or neglect by
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someone other than a caretaker. A school board may not enact a policy that interferes
with a teacher’s obligation or ability to contact law enforcement when abuse of a child by
someone other than a caretaker is suspected.

We trust this adequately responds to your request. However, if our office can be of further
assistance, please do not hesitate to contact us.
With best regards,

LIZ MURRILL
ATTORNEY GENERAL

Amanda M. LaGroue
Assistant Attorney General
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